c

Gotlandsruss - hästar till salu

Det charmiga och starka gotlandsrusset är en svensk ponny med en anrik historia. Rasen har funnits på Gotland ända sedan järnåldern, och det finns fortfarande halvvilda russ på ön som lever fritt i stora flockar. Det är en populär ponny att använda på ridskolor, och många väljer att köpa ett gotlandsruss som en första häst till sitt barn. Gotlandsrusset har ett stabilt temperament och brukar vara relativt lätt att hantera, även om det ibland känner för att testa sin ryttares tålamod genom att sätta sig på tvären. Det är dock inte bara till ridning som gotlandsrusset lämpar sig. Inom ponnytrav finns en god marknad för att köpa och sälja gotlandsruss – detta är nämligen en häst som har en mycket snabb trav.

Läs mer b
0 resultat
Filter
0 resultat
Ta bort alla filter
Sortera efter
Datum fallande b
H
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
s Hittade du ingenting? Starta en sökförfrågan
Spara din sökning som en sökförfrågan, så skickar vi dig ett e-postmeddelande så fort vi hittar något för dig.
Spara denna sökning
Q Ta bort alla filter
H

Användning och karaktärsegenskaper för gotlandsruss

Gotlandsruss används främst som ridhästar, körhästar samt inom ponnytrav. Det är en liten och ganska späd ponny vars mankhöjd brukar ligga mellan 115 och 130 cm. Den väger oftast mellan 200 och 300 kg. Trots sin relativt tunna kroppsbyggnad är den förhållandevis stark sett till sin storlek. Den klarar att bära något tyngre ryttare, men för att inte riskera skador är en lättare ryttare att föredra.

Även om gotlandsrusset hävdar sig fint inom flera delar av ridsporten är det framförallt ponnytravet som är dess speciella gren. Inom ponnytravet får gotlandsrussen ofta fina placeringar, men i gengäld är rasen väldigt svag när det kommer till galopp.

Den som tänkt köpa ett gotlandsruss för att ha som ridhäst bör därför inte ha några större förhoppningar kring just galoppen. Detta hör till viss del ihop med att gotlandsrusset ofta har ganska svaga och dåligt byggda bakben och länder. Trots detta är de dock relativt goda hopphästar.

Ursprung och historia kring uppfödning av gotlandsruss

Gotlandsrussen har spårats på ön ända tillbaka till järnåldern och tros härstamma från de numer utdöda tarpanerna. Ponnyn har så länge man känt till den levt fritt på ön i vilda eller halvvilda flockar. De har då rört sig runt i skogarna på ön, och inblandningen från människan har varit mycket liten. Eftersom det i grunden är en vild ponny som under många generationer fått ströva fritt är gotlandsrusset en frisk och sund ponny med en hög tålighet.

Gotlandsrussen har varit en naturlig del av den gotländska faunan under en mycket lång tid, men i samband med att en ny lagändring trädde i kraft år 1859 blev russen plötsligt ett problem. Detta på grund av att den mark som ponnyerna betade på delades upp mellan bönderna och ingen av dessa ville ha dem på sina marker. I samband med detta klev flera personer in för att rädda russet från utrotning.

En av dem var en gotländsk godsägare vid namn Willy Wöhler. Han startade under 1880-talet ett ponnystuteri där han korsade sina russ-ston med vad som skulle komma att bli den första häst att skrivas in i gotlandsrussens stambok, trots att den inte var ett russ själv. Stamboken för gotlandsruss är numer stängd och ingen avel med främmande blod tillåts. Intresset för att köpa och sälja gotlandsruss sköt i höjden på 1960-talet och sedan dess har det legat på en relativt jämn nivå.

Gotlandsruss inom ridsporten

Att köpa gotlandsruss för att ha som ridhäst till sina barn är idag ett vanligt förekommande fenomen. Det är en trygg och stabil häst som är väl lämpad både för nybörjare och för mer erfarna ryttare av måttlig storlek. Av denna anledning finner man också ofta gotlandsruss på ridskolor runt om i landet.

Det är en ras som hävdar sig väldigt väl inom monté, och de flesta gotlandsruss fungerar också fint inom grenar som dressyr, hoppning och fälttävlan.

i