DE
Avelshästar - hästar till salu
När det kommer till att köpa en avelshäst finns det många saker att ha i åtanke. Framför allt handlar det såklart om vilket syfte man har med aveln – vilken typ av häst är man ute efter att avla fram. Många av dem som ska sälja en avelshäst gör detta när hästen gjort sitt inom tävlingssammanhang – många gånger är det alltså före detta tävlingshästar som säljs för att avla på när deras karriär är över. Är det så att man vill köpa en avelshäst för att ta fram en högpresterande tävlingshäst bör man kontrollera hur den häst man köper har presterat tidigare i tävlingssammanhang. När man därefter väljer vilken häst man ska betäcka, alternativt låta sin egen häst betäckas av, bör det vara en häst som kompletterar samt förstärker den egna hästens styrkor.
Annons på första sidan
Dessutom kan intresserade köpare se mer information direkt. Detta ökar antalet potentiella köpare avsevärt.
NL
ES
AT
DE
ES
DE
DE
DE
DE
DE
DE
ES
ES
US
US
US
DE
DE
DE
Karaktärsegenskaper för avelshästar
För den som ska köpa en avelshäst finns inga typiska karaktärsegenskaper att räkna med. Det beror så klart på att alla hästraser kan användas för avel – något som innebär att en avelshäst kan komma med exakt vilka egenskaper som helst.
Det gäller i stället att leta efter någon som ska sälja en avelshäst med just de egenskaper man själv efterfrågar i sin häst. Det kan också vara klokt att kontrollera med säljaren om denne vet hur stor nedärvningsgrad de olika egenskaperna har – ibland finns detta mycket väl dokumenterat, det beror många gånger på vilken typ av hästras det handlar om.
Om det är ett sto man vill ha när man ska köpa avelshäst är det viktigt att inte börja avla på det förrän stoet nått minst tre års ålder. Man brukar säga att ett avelssto inte ska vara yngre än tre år, och heller inte äldre än fjorton år. Det finns dock de som utan problem avlar vidare på sina ston även efter fjorton års ålder – men då vet de som regel med säkerhet att tidigare födslar skett utan problem trots den höga åldern.
När det gäller avelshingstar har dessa en längre “karriär” än ston. Det beror på flera faktorer – dels blir de könsmogna mycket tidigt och dels behöver de inte bära fram ett föl, vilket gör att det inte är lika påfrestande för en hingst att användas till avelsarbete. Är det en hingst man vill ha när man ska köpa en avelshäst bör man veta att det inte är ovanligt att vissa hingstar blir könsmogna redan runt 8 månaders ålder – ibland till och med tidigare. Därefter kan de användas till avel i stort sett resten av livet, så länge deras kropp orkar med att genomföra en betäckning.
Avelshästar: den bästa rasen för avel
För den som ska köpa en avelshäst finns inga rätt eller fel när det gäller val av ras. Det viktiga är att man väljer en häst vars egenskaper motsvarar de kriterier man har. Det är också viktigt att välja med omsorg vilken häst man korsar sin avelshäst med.
Ska man köpa en avelshäst bör man noggrant kontrollera om några anlag finns för särskilda sjukdomar eller genetiska defekter – detta för att inte riskera en korsning där sådana anlag förstärks ytterligare.
Det är också viktigt att ha hästens ålder i åtanke – har man tänkt att ta många föl på ett sto bör man köpa en avelshäst som är relativt ung.
Avelshästar inom ridsporten
Om man tänkt köpa en avelshäst som också ska användas som ridhäst bör man ha i åtanke att det skiljer stort i möjligheterna till detta, beroende på om man köper ett sto eller en hingst. Ett sto kan av förklarliga skäl inte användas lika aktivt för ridning som det går med en hingst. Om man låter sin avelshingst betäcka ofta brukar inte detta ha någon större inverkan på prestationen så länge man inte tävlar med hästen. En mycket aktiv avelshingst kan bli något distraherad i tävlingssammanhang, men används hästen bara till hemmaridning brukar det inte märkas av på samma sätt.
Bortsett från att en avelshingst kan bli lite mer disträ än vanligt brukar ingen övrig inverkan på prestationen märkas. Det innebär att man kan förvänta sig i stort sett lika goda resultat i de fall man faktiskt väljer att tävla med sin hingst. Att tävla med ett avelssto är ingenting som rekommenderas, då det kan stressa stoet.