Ny idag: 307 | såld: 585
c
k

Köpa och sälja Dartmoor

Den tåliga Dartmoorponnyn är en av Englands äldsta hästraser. Den blev redan år 1012 omnämnd i ett testamente, men exakt hur länge de funnits vet man inte. Än idag finns ett litet bestånd kvar som lever halvvilt på de engelska Dartmoorhedarna. Den som vill köpa en Dartmoor brukar dock köpa en tam sådan som har fötts upp i fångenskap. Idag är det nämligen vanligt förekommande att privat föda upp och sälja Dartmoor.

Denna lilla Name des Linktextesponny brukar ligga mellan 120 och 125 cm i mankhöjd och dess vilda ursprung har gett den en naturlig styrka och sundhet. Lynnet är gott och ponnyn anses vara mycket pålitlig – något som har gjort rasen till en populär ridhäst för barn.

Läs mer b
7 resultat
Dartmoor
H
Ändra sökning Spara denna sökning
Blickfång
1 / 9
inklusive video
Dartmoor Blandning, Sto, 6 år, 127 cm, Gråskimmel Fritid - Körning
Doris Maier
DE-88499
Riedlingen
pris på applikation
Lägg till i bevakningslista
Spara denna sökning


Missa aldrig några hästannonser igen!
Med din personliga e-postsökningsförfrågan kommer du regelbundet att informeras om nya hästannonser som uppfyller dina sökkriterier.
H
Sortera efter
Datum fallande b
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
Annons på första sidan
Med det här alternativet annonseras din annons överst på sidan över sökresultat. Den kommer att listas ovanför de vanliga sökresultaten.

Dessutom kan intresserade köpare se mer information direkt. Detta ökar antalet potentiella köpare avsevärt.

Page1Ad
Gold
inklusive video
Dartmoor Blandning, Sto, 6 år, 127 cm, Gråskimmel Fritid - Körning
Doris Maier
DE-88499
Riedlingen
pris på applikation
Lägg till i bevakningslista
Grundläggande annonser
Dartmoor Blandning, Sto, 1 år, 120 cm, Gulbrun Fritid - Körning
DE-67822
Mannweiler-Cölln
prisklass  till 2 500 €
Lägg till i bevakningslista
Ny
Silver
Dartmoor, Sto, 6 år, 126 cm, Brun
K: LAVEZAATH S GANDALF | MK: VIVALDI VAN DE LANGEWIEK
Avel - Fritid
DE-26169
Friesoythe
3 200 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Sto, 6 år, 126 cm, Svart Fritid - Avel - Hoppning
DE-26441
Jever
5 500 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Sto, 9 år, 122 cm, Svart Fritid - Körning
DE-32469
Petershagen
2 200 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Valack, 5 år, 130 cm, Svart
K: PARIS TEXAS SQUARE | MK: WYNHILL BLACKBIRD
Fritid - Hoppning - Dressyr
DE-73642
Welzheim
6 500 €
Lägg till i bevakningslista
Silver
inklusive video
Dartmoor, Hingst, 3 år, 124 cm, Brun
K: FN-BU.PR SPRINGWATER BEAUFORT | MK: VA WOOGAROO
Parning - Visa - Avel - Dressyr
DE-26188
Edewecht
prisklass 2 500 € till 5 000 €
Lägg till i bevakningslista
HDartmoor (7)

Flera val
Doris Maier (1)

fler premiumsäljare
Ponny (7)

Blandning (2)

Flera val
Zuchtverband für deutsche Pferde (1)

Pferdestammbuch Weser-Ems e.V. (2)

Tyskland (7)

Flera val
Sällskap (1)

För nybörjare (2)

Inriden (3)

Longerad (3)

Markarbete (3)

Trygg vid uteritt (2)

Allroundhäst (2)

Lätt att lasta (3)

van vid att ledas (3)

barfota (3)

van vid smed/hovslagare (3)

lämplig för barn (3)

ink. hästpass (3)

ingen eksem (3)

Standard säljare (6)

premiumsäljare (1)

Förfina din sökning
Inkl. video (2)

Annons på första sidan (1)

Dölj auktionshästar (7)

På nätet sedan
igår (1)

2 dagar" (1)

3 dagar" (1)

1 vecka" (2)

2 veckor" (2)

Användning och karaktärsegenskaper för Dartmoor

Dartmoorponnyn är en välproportionerad liten charmör vars ursprung har skapat en god mental och kroppslig grund. Vid en första anblick ger ponnyn ett välbalanserat intryck och dess hållning är mycket god – något som kommer sig av den naturliga styrka och smidighet som rasen besitter. Eftersom det är en ponny som i generationer levt i skogarna i halvvilda bestånd har den ett stadigt steg, välmusklade ben och tåliga, välskapta hovar. Rasen har också en avsaknad av rastypiska sjukdomar eller brister. Att många föräldrar väljer att köpa en Dartmoor som första häst till sina barn är därmed inte särskilt konstigt.

Då det många gånger finns flera alternativ bland de som vill sälja Dartmoor är det viktigt att kontrollera hästens individuella egenskaper innan ett köp genomförs, så att de överensstämmer med vad som är typiskt för rasen. Generellt innebär det att ponnyn ska vara välproportionerad med en muskulös och spänstig kropp. De smäckra benen ska ha synliga muskler samt vara torra.

Trots att Dartmoorponnyn är ett muskulöst litet kraftpaket upplevs den inte som kompakt eller satt – snarare smäcker och mer hästlik. Dess steg och rörelsemönster påminner också till stor del mer om rörelsemönstret hos en häst än hos en ponny.

Det finns inga färger som inte är tillåtna på Dartmoorponnyn. Däremot bör vita tecken vara så små som möjligt. Idag finns rasen i brun, mörkbrun, svart, skäck, skimmel och fux. Mankhöjden får inte överstiga 127 cm.

Dartmoorponnyn är en riktig allroundhäst som fungerar inom alla grenar. Vill man tävla seriöst är det dock hoppningen som är rasens starkaste gren, tack vare det muskulösa bakpartiet i kombination med ponnyns goda rörlighet. Även inom körning med vagn visar rasen goda egenskaper, och generellt lystrar de snabbt till kommandon samtidigt som de också är snabba i sina reaktioner.

Ursprung och historia kring uppfödning av Dartmoor

Det tidigaste hittade omnämnandet specifikt av Dartmoorponnyn är i ett testamente från år 1012. Rasen håller till på Dartmoorhedarna i England och det är därifrån ponnyn fått sitt namn. Under medeltiden tilläts rasen beta fritt på hedarna mot att bönderna betalade en liten summa till landets kung. Denna betesrätt finns kvar för rasen än i våra dagar.

Dartmoorponnyn har flera gånger varit nära att försvinna helt, både på grund av utavel, men också på grund av mänsklig inverkan på deras betesmarker. Tack vare lokala eldsjälar har dock rasen räddats, och idag finns ett litet halvvilt bestånd kvar på Dartmoorhedarna. Övriga Dartmoorponnyer föds upp främst av privata stuterier. Det är också oftast till dessa som en intressent till att köpa en Dartmoor brukar vända sig.

Dartmoor inom ridsporten

Med dess pålitliga lynne anses det vara ett gott val att köpa en Dartmoor som ridponny till sitt barn. Rasen är snäll och härdig och fungerar mycket bra både som rid- och körhäst. Detta är en ras med mycket personlighet, och den brukar uppskattas av både stora och små.

i