c

Dartmoor - hästar till salu

Den tåliga Dartmoorponnyn är en av Englands äldsta hästraser. Den blev redan år 1012 omnämnd i ett testamente, men exakt hur länge de funnits vet man inte. Än idag finns ett litet bestånd kvar som lever halvvilt på de engelska Dartmoorhedarna. Den som vill köpa en Dartmoor brukar dock köpa en tam sådan som har fötts upp i fångenskap. Idag är det nämligen vanligt förekommande att privat föda upp och sälja Dartmoor.

Denna lilla Name des Linktextesponny brukar ligga mellan 120 och 125 cm i mankhöjd och dess vilda ursprung har gett den en naturlig styrka och sundhet. Lynnet är gott och ponnyn anses vara mycket pålitlig – något som har gjort rasen till en populär ridhäst för barn.

Läs mer b
6 resultat
Filter
6 resultat
Ta bort alla filter
Lägg till sökning:
Spara denna sökning
Sortera efter
Datum fallande b
H
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
Grundläggande annonser
Dartmoor, Valack, 5 år, 123 cm, Svart Fritid - Hoppning - Körning - Dressyr
DE-83278
Traunstein
3 900 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Valack, 6 år, 116 cm, Mörkbrun
K: OAK TREE PRETTY GOOD
Körning - Gångartshäst - Fritid
NL-5152NH
DRUNEN
2 150 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Sto, 8 år, 119 cm, Svart Avel
NL-4493MZ
Kamperland
2 500 €
Lägg till i bevakningslista
Silver
1 / 7
Dartmoor, Hingst, 6 år, 116 cm, Mörkbrun
K: DOWNLAND’S BLACK ARRAN VAN DE BRAAMBERG
Dressyr - Fälttävlan - Hoppning - Körning
NL-7481VA
Haaksbergen
5 500 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Sto, 11 år, Mörkbrun
K: SADORN DU CRAGOU | MK: PLOVERS BOBBY SHAFTO
Avel
BE-2490
Balen
2 000 €
Lägg till i bevakningslista
Dartmoor, Valack, 3 år, Brun
K: SKOVLYETS DARIO Z
Körning - Fälttävlan - Hoppning - Dressyr
DE-26892
Dörpen
4 200 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Q Ta bort alla filter
H

Användning och karaktärsegenskaper för Dartmoor

Dartmoorponnyn är en välproportionerad liten charmör vars ursprung har skapat en god mental och kroppslig grund. Vid en första anblick ger ponnyn ett välbalanserat intryck och dess hållning är mycket god – något som kommer sig av den naturliga styrka och smidighet som rasen besitter. Eftersom det är en ponny som i generationer levt i skogarna i halvvilda bestånd har den ett stadigt steg, välmusklade ben och tåliga, välskapta hovar. Rasen har också en avsaknad av rastypiska sjukdomar eller brister. Att många föräldrar väljer att köpa en Dartmoor som första häst till sina barn är därmed inte särskilt konstigt.

Då det många gånger finns flera alternativ bland de som vill sälja Dartmoor är det viktigt att kontrollera hästens individuella egenskaper innan ett köp genomförs, så att de överensstämmer med vad som är typiskt för rasen. Generellt innebär det att ponnyn ska vara välproportionerad med en muskulös och spänstig kropp. De smäckra benen ska ha synliga muskler samt vara torra.

Trots att Dartmoorponnyn är ett muskulöst litet kraftpaket upplevs den inte som kompakt eller satt – snarare smäcker och mer hästlik. Dess steg och rörelsemönster påminner också till stor del mer om rörelsemönstret hos en häst än hos en ponny.

Det finns inga färger som inte är tillåtna på Dartmoorponnyn. Däremot bör vita tecken vara så små som möjligt. Idag finns rasen i brun, mörkbrun, svart, skäck, skimmel och fux. Mankhöjden får inte överstiga 127 cm.

Dartmoorponnyn är en riktig allroundhäst som fungerar inom alla grenar. Vill man tävla seriöst är det dock hoppningen som är rasens starkaste gren, tack vare det muskulösa bakpartiet i kombination med ponnyns goda rörlighet. Även inom körning med vagn visar rasen goda egenskaper, och generellt lystrar de snabbt till kommandon samtidigt som de också är snabba i sina reaktioner.

Ursprung och historia kring uppfödning av Dartmoor

Det tidigaste hittade omnämnandet specifikt av Dartmoorponnyn är i ett testamente från år 1012. Rasen håller till på Dartmoorhedarna i England och det är därifrån ponnyn fått sitt namn. Under medeltiden tilläts rasen beta fritt på hedarna mot att bönderna betalade en liten summa till landets kung. Denna betesrätt finns kvar för rasen än i våra dagar.

Dartmoorponnyn har flera gånger varit nära att försvinna helt, både på grund av utavel, men också på grund av mänsklig inverkan på deras betesmarker. Tack vare lokala eldsjälar har dock rasen räddats, och idag finns ett litet halvvilt bestånd kvar på Dartmoorhedarna. Övriga Dartmoorponnyer föds upp främst av privata stuterier. Det är också oftast till dessa som en intressent till att köpa en Dartmoor brukar vända sig.

Dartmoor inom ridsporten

Med dess pålitliga lynne anses det vara ett gott val att köpa en Dartmoor som ridponny till sitt barn. Rasen är snäll och härdig och fungerar mycket bra både som rid- och körhäst. Detta är en ras med mycket personlighet, och den brukar uppskattas av både stora och små.

i