c

Jutland - hästar till salu

Köpa och sälja jutsk häst

Den jutska hästen är en imponerande syn med sin gyllene päls, ljusa man och långa hovskägg. Numer är denna danska ras på tillbakagång, då den främst anses vara en arbetshäst – men den som befinner sig i Danmark kan vid särskilda tillställningar skåda när stora ölvagnar dras av en samling starka jutska hästar. Vill man köpa en jutsk häst gäller det att vara observant – avel sker endast i liten skala på rasen, och det är få hästägare som vill sälja en jutsk häst. Denna ras är nämligen inte bara imponerande att beskåda – den har också en imponerande styrka och en otrolig snällhet.

Läs mer b
0 resultat
Filter
0 resultat
Ta bort alla filter
Sortera efter
Datum fallande b
H
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
s Hittade du ingenting? Starta en sökförfrågan
Spara din sökning som en sökförfrågan, så skickar vi dig ett e-postmeddelande så fort vi hittar något för dig.
Spara denna sökning
Q Ta bort alla filter
H

Användning och karaktärsegenskaper för jutska hästar

Det har funnits flera användningsområden för jutska hästar, där det senaste har varit jordbruk. I takt med att maskinerna tagit över allt större del av jordbruket har dock behovet av rasen minskat avsevärt. Det innebär att det som tidigare var en vanligt förekommande hästras numer är relativt sällsynt – åtminstone för den som letar efter en annons där någon vill sälja en jutsk häst.

Även om rasen avlats fram för att fungera som arbetshäst är det en fin ridhäst för den som vill ha en häst endast till hobbyridning. Som de flesta kallblod är det en mycket lugn och snäll ras, som har ett stort tålamod. De ryttare som valt att köpa en jutsk häst för att rida på beskriver denna som en mycket behaglig ridhäst – en kombination av dess fina temperament och den breda ryggen vilken ger en skön sits.

Den jutska hästen har inte bara en personlighet som talar till dess fördel – den har också ett mycket tilltalande yttre, där dess vackra palominofärg är det mest tydliga karaktärsdraget. Kroppen är rund, kompakt och ganska tung, och med en mankhöjd som brukar ligga runt 150–160 cm räknas den som medelstor.

Det är en mycket uthållig ras, och danskarna själva brukar referera till den jutska hästen som ”outtröttlig”. Hästarna arbetar gärna, och de är mycket lärovilliga och lugna. Ett stort hovskägg är vanligt förekommande hos den jutska hästen, men idag försöker man avla bort det så mycket som möjligt. Detta eftersom mycket hovskägg ofta ger problem – bland annat med eksem, men även andra åkommor.

Ursprung och historia kring uppfödning av jutska hästar

Den jutska hästen avlades fram under medeltiden för att användas som stridshäst. Det var då önskvärt med en stor och tung häst, som orkade bära såväl en ryttare i full stridsmundering, som hans vapen. Dessa hästar var därför avsevärt större än dagens jutska hästar. Rasen är en inhemsk dansk ras som från början föddes upp på Jylland – därav dess namn. Man har hittat bevis för att föregångare till dagens jutska häst fanns redan på vikingatiden.

Under 1700-talet påbörjades ett arbete med att förändra rasen. En stor och tung stridshäst var inte längre något man behövde – däremot fanns ett stort behov av en smidigare variant av rasen som istället gick att använda inom jordbruket. Man inledde då ett avelsarbete där syftet var att göra rasen smidigare, samtidigt som den stora styrkan var viktig att behålla. Man blandade då in Fredriksborgare och Suffolk Punchhästar, vilket resulterade i dagens variant av de jutska hästarna.

Jutska hästar inom ridsporten

Att köpa en jutsk häst för att använda som ridhäst är inte en dålig idé, även om rasen klassas som arbetshäst. Det är en otroligt snäll, lugn och tålmodig ras, vilket gör att många ryttare faktiskt rekommenderar att köpa en jutsk häst för att ha som familjehäst.

Rasen lämpar sig främst till turridning eller enklare dressyr. Eftersom det är en ras som ganska sällan är till salu brukar ett stort intresse finnas när någon ska sälja en jutsk häst.

i