c

Poloponny - hästar till salu

Hästpolo är en anrik sport vars ursprung härstammar från Persien. Där spelades hästpolo redan för över 2 500 år sedan. En lustig anekdot kring Poloponnyn är att de hästar som används inom sporten egentligen inte är ponnyer, trots sin benämning. Anledningen till att man ändå säger Poloponny har att göra med att engelsmännen år 1899 satte en höjdgräns på 147 cm – det vill säga gränsen för ponny. Ska man köpa en Poloponny idag finns ingen specifik ras för ändamålet. Istället räknas den som en fixerad typ av häst, vilken med framgång avlas stort främst i Argentina (där hästpolo räknas som landets nationalsport), men också i bland annat England, Indien och USA.

Läs mer b
5 resultat
Filter
5 resultat
Ta bort alla filter
Lägg till sökning:
Spara denna sökning
Sortera efter
Datum fallande b
H
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
Grundläggande annonser
Poloponny Blandning, Sto, 2 år, Brun Polo
ES-11310
Sotogrande
1 500 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Poloponny, Sto, 8 år, 152 cm, Mörkbrun
K: SPIRIT ONE | MK: EXCELLENT ART (GB)
Polo
DE-79761
Waldshut-Tiengen
15 000 €
Lägg till i bevakningslista
Poloponny, Valack, 12 år, 152 cm, fux Polo
DE-79761
Waldshut-Tiengen
13 000 €
Lägg till i bevakningslista
Poloponny, Hingst, 5 år, 152 cm, Brun
K: JERRY LEES SUPRISE
Galopphäst - Reining - Visa - Hoppning
US-44264
Peninsula Mount Carmel
17 000 $
~ 15 962 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Poloponny, Sto, 15 år, 154 cm, Fux Avel
DK-2990
Nivå
2 000 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Q Ta bort alla filter
H

Användning och karaktärsegenskaper för Poloponnyer

En Poloponny kan vara ett varmblod eller fullblod och mankhöjden brukar ligga runt 152–160 cm. Kännetecknande egenskaper är ett kort och snabbt steg, tillsammans med blixtsnabba vändningar – det vill säga sådana egenskaper som är viktiga för framgång i spelet. Det är idag främst till specifika uppfödare man ska vända sig om man vill hitta någon som ska sälja en Poloponny. De som valt att köpa en Poloponny brukar nämligen oftast behålla denna livet ut, då många poloryttare utvecklar ett särskilt band med denna intelligenta och otroligt lyhörda hästtyp.

Rasstandarden är väldigt hög för Poloponnyer, och typen är mycket fixerad. I USA används ofta Quarterhästar i aveln, vilka korsas med Engelska Fullblod. Quarterhästen är generellt en intelligent och modig häst med ett stabilt lynne och en välkänd förmåga till explosiva starter och snabba vändningar. Det Engelska Fullblodet är främst känt för sin styrka och snabbhet, och dessa två raser har tillsammans visat sig ge mycket fina och användbara Poloponnyer.

Ursprung och historia kring uppfödning av Poloponnyer

Det finns dokumentation som bekräftar att det redan år 1893 i England pågick avel av Poloponnyer. Engelsmännen hade till stor del gjort hästpolon till ”sin sport” vid denna tid, och det var också de som införde regeln om att mankhöjden på en Poloponny inte fick överstiga 147 cm. Denna regel fick dock amerikanerna upphävd år 1916, och mankhöjden justerades till stor häst. Namnet Poloponny lever däremot kvar än idag - trots att sporten numer alltså spelas med hästar. Beroende på varifrån man valt att köpa en Poloponny kommer dess genetiska arv se lite olika ut, i och med aveln av Poloponny skiljer sig något åt mellan olika länder och uppfödare. Vanligast är att Poloponnyer består av olika fullblodskorsningar, och om ytterligare raser blandas in är det som regel Quarterhäst eller Criollo som används. På en Poloponny klipps manen ofta kort för att inte klubban ska trassla in sig i den. Svansen brukar däremot behållas, men flätas då upp inför en match.

Poloponnyer inom ridsporten

En Poloponny måste besitta en hel del högkvalitativa egenskaper för att fungera bra i spelet. Att köpa en Poloponny för att använda som ridhäst kan absolut fungera, men det är inom polosporten som hästens fantastiska kombination av egenskaper verkligen kommer till sin rätt. Hästpolo är en sport som spelas från hästryggen, där spelarna slår på en boll med cricketliknande klubbor. Tempot är intensivt och kräver både explosivitet såväl som uthållighet från hästarna. Samtidigt får de inte bli rädda när klubborna svingas eller bollen flyger över spelplanen. Det är också viktigt att hästen är alert för sin ryttares signaler, eftersom det går snabbt i svängarna under en omgång polo. Man brukar beräkna att runt 60–75 % av ekipagets skicklighet i hästpolo beror just på hästen. En uppfödare som ska sälja en Poloponny kommer sannolikt framhäva egenskaper som snabba vändningar, mod och smidighet. Det är också viktigt att hästen har hårda hovar för att klara av underlaget på spelplanen.

i