c

Tarpan - hästar till salu

Det är något magiskt med Tarpanen – kanske för att denna ras ger oss en inblick i en svunnen värld. Tarpanen är nämligen en hästras som kategoriserats som utdöd, men som återuppfötts med hjälp av extremt selektiv avel. Den moderna Tarpanen kallas också ibland för Heck-ponny eller Heckpferd – detta namn kommer från de två bröder som i början av 1900-talet återuppfödde rasen på ett zoo i Tyskland. Att köpa en Tarpan idag är inte det enklaste. De flesta moderna Tarpaner lever halvvilt i polska och tyska naturreservat. Det finns dock enstaka exemplar av rasen som exporterats – bland annat till USA. Totalt beräknar man att endast ett hundratal Tarpaner används som tamhästar – resten tillhör de halvvilda bestånd som finns. Då rasen är så pass ovanligt förekommande brukar det generera ett stort intresse varje gång någon vill sälja en Tarpan. y/p>

Läs mer b
3 resultat
Filter
3 resultat
Ta bort alla filter
Lägg till sökning:
Spara denna sökning
Sortera efter
Datum fallande b
H
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
Grundläggande annonser
Tarpan, Hingst, 1 år, 137 cm, Black Fritid
DE-34414
Warburg
750 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Ny
Tarpan, Hingst, 1 år, 138 cm, Black Fritid
DE-34414
Warburg
750 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Ny
Tarpan, Sto, 3 år, Brun Avel - Visa - Fritid
PL-23-250
Urzędów
8 000 zł
~ 1 738 €
Lägg till i bevakningslista
Q Ta bort alla filter
H

Användning och karaktärsegenskaper för Tarpaner

De flesta moderna Tarpaner lever i halvvilda tillstånd. Dessa rör sig fritt i skyddade nationalparker, vilka finns i Tyskland och i Polen. Det förekommer dock även Tarpaner som har domesticerats, och den som är på alerten har möjlighet att köpa en Tarpan för att ha som ridhäst. Det förekommer nämligen rätt som det är att det dyker upp en annons här på eHorses där någon vill sälja en Tarpan.

De ursprungliga tarpanerna hade en mankhöjd som sannolikt låg runt 120 cm, men de moderna Tarpanerna är något större. Ska man köpa en Tarpan får man räkna med att mankhöjden ligger runt 130–135 cm. Det beror på att dagens hästar kort och gott är större än sina föregångare.

Tarpanen är alltid black och den har en mörk ål längs med hela ryggraden. På benen finns zebraränder, vilka i vissa fall följer med hela vägen upp på bålen. Att det är en vildhäst märks på behåringen. Pälsen är sträv och hårremmen tenderar att vitna under vintermånaderna. Det är också en extremt motståndskraftig ras. Tarpaner blir sällan sjuka, och om de skadar sig läker såren fort – något som är viktigt för att överleva ute i det vilda. Har man tänkt köpa en Tarpan för att använda till avel bör man veta att tarpanstoet aldrig kastar ett föl.

Rasen är både stark och uthållig, och trots sin ringa storlek klarar den av att bära en vuxen människa. Instinkterna är starka och rasen är välkänd för att vara mycket envis.

Ursprung och historia kring uppfödning av Tarpaner

De ursprungliga Tarpanerna har varit en viktig pusselbit i utvecklingen av många moderna raser. Bland annat finns det material från Tarpanen i både europeiska såväl som asiatiska häst- och ponnyraser. Man vet att Tarpanen varit en viktig del av utvecklingen för den spanska hästen, och man tror också att den påverkat även det arabiska fullblodet. Den ursprungliga Tarpanen dog dock ut helt år 1887. Samma år påbörjades på initiativ av den polska regeringen en återuppfödning av Tarpanen. Detta gjordes genom att hos polska bönder samla in ponnyer vilka var så lika den ursprungliga Tarpanen till utseendet att dessa togs för renrasiga Tarpaner. Om så faktiskt var fallet, vet man inte än idag. Dessa insamlade hästar korsades först med przewalski. Därefter har också bland annat gotlandsruss, islandshäst och exmoorponny blandats in. En röntgen har visat att den moderna Tarpanen inte bara är exteriört lik den ursprungliga varianten, utan också skalle, tänder och skelett är helt lika.

Tarpaner inom ridsporten

De som lyckats köpa en Tarpan för att använda som ridhäst vittnar om att rasen trots sitt vilda ursprung inte har några problem alls att handskas med människor eller bli ridna. Däremot har Tarpanen en envis karaktär, och de godtar inte aggressivitet från sin ryttare eller andra människor runt omkring. Tarpanen anses vara en god hoppare och den ska även vara en hejare på att dra vagn.

i