Ny idag: 295 | såld: 702
c
k

Köpa och sälja travhäst

En travhäst – eller travare som vi också ofta säger på svenska – är precis som det låter en häst som används inom travsport. Majoriteten av alla travhästar är varmblod, men här i Skandinavien är det faktiskt relativt vanligt förekommande att också använda kallblod som travhästar. När man ska köpa travhäst finns det dock betydligt fler punkter att fokusera på än bara om det är en varm- eller kallblodig häst. Om tanken är att köpa en travhäst just för att tävla med, är det oftast bättre med en yngre häst, men om den ska vara startad eller ej beror mycket på hur stor erfarenhet köparen har av travare sedan innan. Är det en seriös aktör som ska sälja en travhäst kommer denna dock gå igenom allt sånt med en potentiell köpare.

Läs mer b
3 resultat
Travare (Huvudgren)H
Ändra sökning Spara denna sökning
Spara denna sökning


Missa aldrig några hästannonser igen!
Med din personliga e-postsökningsförfrågan kommer du regelbundet att informeras om nya hästannonser som uppfyller dina sökkriterier.
H
Sortera efter
Datum fallande b
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
Grundläggande annonser
Fransk travare Blandning, Valack, 6 år, 163 cm, Fux
K: QUALIPSO JIEL | MK: IPSON DE MORMAL
Travare - Fritid
DE-39576
Stendal
3 500 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Tysk travare, Valack, 4 år, 162 cm, Brun Travare - Körning
DE-47652
Weeze
3 000 € ONO
Lägg till i bevakningslista
KWPN, Valack, 9 år, 162 cm, Brun Travare
NL-8487 GJ
Nijelamer
3 950 €
Lägg till i bevakningslista
HFransk travare (1)

KWPN (1)

Tysk travare (1)

Flera val
Varmblod (1)

Fullblod (2)

Blandning (1)

Flera val
Trav (3)

Flera val
Valack (3)

Flera val
Nederländerna (1)

Tyskland (2)

Flera val
ink. hästpass (1)

Standard säljare (3)

Förfina din sökning
Inkl. video (1)

Dölj auktionshästar (3)

>h2>Användning och karaktärsegenskaper för travhästar

Det finns ett mycket stort intresse för travsport och travhästar i Sverige – både bland uppfödare såväl som bland tränare och publik. Medan yngre travhästar föds upp och tränas just i syfte att användas inom travsporten går det också bra att använda en pensionerad travhäst för att rida på. Faktum är att det är relativt vanligt förekommande att man köper en travhäst vars tävlingskarriär är över, just för att låta den gå som ridhäst under sina sista år.

Den vanligaste rasen i Sverige att använda inom travsporten är amerikansk travare. Denna ras går ibland också under namnet Standardbred. Inom travsporten benämns ofta hästarnas typer med egenskaperna varm- eller kallblod. Det gör att det har uppstått en viss förvirring då rasen svenskt varmblod ofta förväxlas med varmblodiga travhästar – Svenskt varmblod används dock normalt inte som travhäst.

När det kommer till travhästarnas karaktärsegenskaper är givetvis deras förmåga att springa snabbt en mycket kritisk punkt. Ett vanligt travlopp håller ofta en standardfart på 55 km/h, och när hästarna spurtar kan de ta upp emot 130 steg/minut. Snabba reaktioner är också önskvärt eftersom en bra start många gånger är avgörande för den slutliga placeringen. Ska man köpa en travhäst för att tävla med är det klokt att vända sig till en erfaren uppfödare eller tränare.

Ursprung och historia kring uppfödning av travhästar

I USA påbörjades aveln av travhästar under mitten av 1700-talet. Syftet med aveln var inledningsvis främst att få bort de livsfarliga privata uppgörelserna mellan olika hästägare, vilka ofta tävlade mot varandra genom att köra med både häst och vagn genom stadsgatorna. Under år 1788 importerades en 8-årig fullblodshingst vid namn Messenger. Det var en framstående galopphäst som användes som avelshingst i 20 år. Messengers sonsonson Hambletonian 10, som också bar gener från den välkända Norfolktravaren Old Shales, räknas som en stark präglare för den amerikanska travaren.

Förutom snabbhet, avlas också på egenskaper som styrka och uthållighet. Det har gett en travhäst som kännetecknas av en lång och muskulös kropp med något korta, stenhårda ben. Också hovarna är mycket hårda – något som är viktigt för att hästen ska klara av travsportens påfrestningar.

Travhästar inom ridsporten

För en erfaren ryttare gör sig en travhäst många gånger väldigt bra som ridhäst. De som väljer att köpa en travhäst för att rida på får som regel en pigg och alert häst som kan hålla i många år till. Något man bör vara medveten om är dock att travhästar generellt är svagare inom galoppen – speciellt när det gäller att galoppera i långsamma hastigheter. Tävlingsinstinkten finns ofta kvar, vilket är viktigt att vara medveten om så att man är förberedd på att det kan gå snabbt i svängarna ibland. Travhästar som används till ridning brukar inte utmärka sig extra i någon särskild disciplin utan fungerar generellt bra inom ridsportens alla grenar.

i