c

Trav - hästar till salu

En travhäst – eller travare som vi också ofta säger på svenska – är precis som det låter en häst som används inom travsport. Majoriteten av alla travhästar är varmblod, men här i Skandinavien är det faktiskt relativt vanligt förekommande att också använda kallblod som travhästar. När man ska köpa travhäst finns det dock betydligt fler punkter att fokusera på än bara om det är en varm- eller kallblodig häst. Om tanken är att köpa en travhäst just för att tävla med, är det oftast bättre med en yngre häst, men om den ska vara startad eller ej beror mycket på hur stor erfarenhet köparen har av travare sedan innan. Är det en seriös aktör som ska sälja en travhäst kommer denna dock gå igenom allt sånt med en potentiell köpare.

Läs mer b
Blickfång
1 / 10
inklusive video
Minishetlandsponny, Valack, 3 år, 94 cm, Palomino Travare - Trail
US-55555
Paris KY
3 500 $
~ 3 286 €
Lägg till i bevakningslista
Blickfång
1 / 6
Quarterhäst, Valack, 14 år, 155 cm, Fux Travare - Versatility Ranch Horse
US-50278
Zearing ia
3 500 $
~ 3 286 €
Lägg till i bevakningslista
g
h
9 resultat
Filter
9 resultat
Ta bort alla filter
Lägg till sökning:
y Fritidshästar y Valack y Brun y Varmblod y Fullblod y Sto y Fransk travare
Spara denna sökning
Sortera efter
Datum fallande b
H
eDatum fallandebDatum stigandeePris stigandebPris fallandeeRas stigandebRas fallandeeÅlder stigandebÅlder fallandeeHöjd stigandebHöjd fallande
Annons på första sidan
Med det här alternativet annonseras din annons överst på sidan över sökresultat. Den kommer att listas ovanför de vanliga sökresultaten.

Dessutom kan intresserade köpare se mer information direkt. Detta ökar antalet potentiella köpare avsevärt.

Page1Ad
Platinum
1 / 10
inklusive video
Minishetlandsponny, Valack, 3 år, 94 cm, Palomino Travare - Trail
Platinum Equine Auction
US-55555
Paris KY
3 500 $
~ 3 286 €
Lägg till i bevakningslista
Platinum
1 / 6
Quarterhäst, Valack, 14 år, 155 cm, Fux Travare - Versatility Ranch Horse
Platinum Equine Auction
US-50278
Zearing ia
3 500 $
~ 3 286 €
Lägg till i bevakningslista
Grundläggande annonser
Tysk travare, Hingst, 2 år, 163 cm, Brun
K: EXPO BI | MK: ROYAL GULL
Travare
BE-8650
Klerken
3 000 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Tysk travare, Sto, 4 år, 158 cm, Brun
K: EXPRESS MERETT (SE) | MK: YANKEE MATADOR (US)
Travare - Avel - Fritid
DE-48619
Heek
3 200 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Fransk travare, Valack, 9 år, 170 cm, Brun Travare - Fritid
PL-72-003
Wołczkowo
12 999 zł
~ 2 823 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Italiensk travare, Sto, 17 år, 160 cm, Brun Travare - Trail - Avel - Fritid
IT-43018
Sissa
2 000 €
Lägg till i bevakningslista
Bronze
1 / 4
Fransk travare, Valack, 9 år, 172 cm Travare - Fritid
LU-6955
Rodenbourg-Junglinster
4 000 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Andra varmblod, Sto, 13 år, 164 cm, Brun Travare - Fritid
DE-66706
Perl
100 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Danskt varmblod Blandning, Valack, 16 år, 164 cm, Rökfärgad svart Travare - Fritid
DE-24768
Rendsburg
3 400 € ONO
Lägg till i bevakningslista
Q Ta bort alla filter
H
>h2>Användning och karaktärsegenskaper för travhästar

Det finns ett mycket stort intresse för travsport och travhästar i Sverige – både bland uppfödare såväl som bland tränare och publik. Medan yngre travhästar föds upp och tränas just i syfte att användas inom travsporten går det också bra att använda en pensionerad travhäst för att rida på. Faktum är att det är relativt vanligt förekommande att man köper en travhäst vars tävlingskarriär är över, just för att låta den gå som ridhäst under sina sista år.

Den vanligaste rasen i Sverige att använda inom travsporten är amerikansk travare. Denna ras går ibland också under namnet Standardbred. Inom travsporten benämns ofta hästarnas typer med egenskaperna varm- eller kallblod. Det gör att det har uppstått en viss förvirring då rasen svenskt varmblod ofta förväxlas med varmblodiga travhästar – Svenskt varmblod används dock normalt inte som travhäst.

När det kommer till travhästarnas karaktärsegenskaper är givetvis deras förmåga att springa snabbt en mycket kritisk punkt. Ett vanligt travlopp håller ofta en standardfart på 55 km/h, och när hästarna spurtar kan de ta upp emot 130 steg/minut. Snabba reaktioner är också önskvärt eftersom en bra start många gånger är avgörande för den slutliga placeringen. Ska man köpa en travhäst för att tävla med är det klokt att vända sig till en erfaren uppfödare eller tränare.

Ursprung och historia kring uppfödning av travhästar

I USA påbörjades aveln av travhästar under mitten av 1700-talet. Syftet med aveln var inledningsvis främst att få bort de livsfarliga privata uppgörelserna mellan olika hästägare, vilka ofta tävlade mot varandra genom att köra med både häst och vagn genom stadsgatorna. Under år 1788 importerades en 8-årig fullblodshingst vid namn Messenger. Det var en framstående galopphäst som användes som avelshingst i 20 år. Messengers sonsonson Hambletonian 10, som också bar gener från den välkända Norfolktravaren Old Shales, räknas som en stark präglare för den amerikanska travaren.

Förutom snabbhet, avlas också på egenskaper som styrka och uthållighet. Det har gett en travhäst som kännetecknas av en lång och muskulös kropp med något korta, stenhårda ben. Också hovarna är mycket hårda – något som är viktigt för att hästen ska klara av travsportens påfrestningar.

Travhästar inom ridsporten

För en erfaren ryttare gör sig en travhäst många gånger väldigt bra som ridhäst. De som väljer att köpa en travhäst för att rida på får som regel en pigg och alert häst som kan hålla i många år till. Något man bör vara medveten om är dock att travhästar generellt är svagare inom galoppen – speciellt när det gäller att galoppera i långsamma hastigheter. Tävlingsinstinkten finns ofta kvar, vilket är viktigt att vara medveten om så att man är förberedd på att det kan gå snabbt i svängarna ibland. Travhästar som används till ridning brukar inte utmärka sig extra i någon särskild disciplin utan fungerar generellt bra inom ridsportens alla grenar.

i